Niki Terpstra is trotse winnaar van Omnium van De Mijl van Mares

Naast oude en vertrouwde onderdelen waren er ook dit jaar weer de nodige vernieuwingen. De organisatie kijkt tevreden terug op een geslaagd evenement.

Terwijl heel Nederland ’s middags pufte onder temperaturen van 30+, werd in Maarheeze gestart met het middagprogramma. Verder was het aangenaam warm, tot diep in de nacht.
 

Fietsen
Natuurlijk draait het bij een wielerevenement om het fietsen, zowel passief (hoewel je als toeschouwer ook hevig kunt meeleven) alsook actief te beleven.
De eerste actieve wielerprestaties kwamen van de jeugd van Cranendonck en soms ver daarbuiten. Vanaf 14:00 werd er in 3 verschillende leeftijdscategorieën gestreden om de ereprijzen van de Rabobank Dikke Banden Race. Vanwege de warmte werden de oorspronkelijke afstanden wat ingekort. En hoewel niet iedereen op het podium terecht kwam, waren er toch vooral blije ietwat verhitte gezichten. Ze hadden het gered én alle deelnemers mochten hun wedstrijdshirt houden en kregen een goodiebag.
Om 14:45 was het de beurt aan de ATB’ers. Bijna 200 deelnemers aan de Cyclewear ATB-tocht gingen in de pedalen voor anderhalve ronde over het parcours van De Mijl om vervolgens een geheel vernieuwde route over circa 25 Mijlen door het prachtige Cranendonck en omstreken te volbrengen. Door het warme weer en de droge stoffige paden werd het een ware heroïsche prestatie.
Meteen aansluitend was het tijd voor een primeur. Er was een voor De Mijl nieuwe klasse aan de startlijn: de Amateurs/Sportklasse/Junioren. De renners maakten er een spectaculaire race van, met erg veel strijd. De prijs voor de strijdlustigste renner werd gewonnen door de plaatselijke favoriet Ruud Kooijmans. Imo de Pruijssenaere de la Woestijne (Utrecht), die de laatste weken grossiert in ereplaatsen, kwam ook in Maarheeze op de hoogste trede van het ereschavot te staan. “Ik heb goede moraal en ik ga dagelijks op mijn fiets naar het werk”, was de heldere analyse van de gelukkige winnaar. Robert de Jong (Arnhem) als tweede en Stijn Ruijter (Uithoorn) als derde completeerde het podium.
Na dit spektakel was het tijd voor de “Grote Prijs van Cranendonck” om de TIM Technical Recruitment bokaal. Na de eerste ervaringen van vorig jaar werd dit jaar in twee categorieën ge(st)reden. Bij de Gevorderden betrof het een teamwedstrijd waarbij het tempo hoog lag. Met een bijna nog volledige groep gingen deze zeer ervaren wielrenners de laatste ronde in. Waarschijnlijk door het feit dat ieder team vocht voor de overwinning en er wat duw- en trekwerk aan de pas kwam, ontstond er in een van de laatste bochten een valpartij. Het bleef gelukkig voornamelijk beperkt tot materiaalschade en over het algemeen viel het persoonlijke letsel erg mee. Dat deze categorie ook erg populair is buiten Cranendonck was zichtbaar op het podium: 1. Eethuis D’n Bol (Bergeijk),
2. Cycle Team Wieler Tourist en 3. De Venco Stoempers (Eersel). Bij de categorie Recreatief stond de individuele recreatieve renner aan de meet. Ook hier werd met een verrassend hoge snelheid gereden. De gemiddelde snelheid lag op 36 km/h. Er werd veel strijd geleverd, waarbij het voor het Maarheezer publiek ontzettend leuk was ‘hun eigen’ Dirk Lukkien op een prachtige 2 e plaats eindigde. Uitslag: 1. Guus van Paalen (Leende), 2. Dirk Lukkien (nu woonachtig in Utrecht) en
3. Ton ter Wielen (Amsterdam).
Na de reclamekaravaan was het tijd voor de traditionele huldiging van de vedettes. Kenny Nijssen, die net een stage bij Katusha-Alpecin heeft afgedwongen én de Tourdeelnemers Niki Terpstra, die dit voorjaar ook de Ronde van Vlaanderen won en Wout Poels.
Om 19:30 gingen de Professionals van start. Na de geslaagde ‘pilot’ van vorig jaar is De Mijl aan de nieuwe opzet, het zogenoemde Omnium, vast blijven houden. Na het succes van vorig jaar, werd de formule van de omniumwedstrijd gehandhaafd. Zowel tijdens de Afvalkoers als de Puntenkoers werd er volop gekoerst. Er ontstonden diverse kopgroepen en er waren vele ontsnappingen, waarin de Worldteam-renners Niki Terpstra, Wout Poels en Enzo Wouters het publiek lieten zien dat zij niet anoniem ‘hun rondjes wilden draaien’. Wout Poels won de Afvalkoers en Niki Terpstra was de snelste in de eindsprint van de Puntenkoers. Na enig rekenwerk kwam de jury met de volgende einduitslag van het Omnium: 1. Niki Terpstra (Quick - Step Floors), 2. Wout Poels (Team Sky) en 3. Sjoerd van Ginneken (Roompot – Nederlandse Loterij).
 
Fun
Het Fun-gedeelte bij De Mijl zag je langs heel het parcours terug. Het Jan Verheesplein was prachtig sfeervol aangekleed. Terwijl de jeugd zich vermaakte met en op de attracties op het Revandoverhuur Kinderplein konden de andere gasten een lekker hapje nuttigen van de aanwezige Foodtrucks. En in de schaduw van de bomen, onder het genot van een lekker drankje luisterde men naar de muziek van de DJ en volgde men de wedstrijden.
In de feesttent aan de Stationsstraat was er al vanaf de middag tot in de kleine uurtjes live muziek van de bands Fueled Up en De Spikes. Tussendoor en erna zorgde de DJ van WSS Sound & Light Concepts ervoor dat het publiek van de muziek kon blijven genieten. De vernieuwde opzet met de overkapping van de Stationsstraat vóór de feesttent was een geweldige vondst. Overdag reden de renners een stukje overdekt en na afloop van de wedstrijden werd hieronder in een mum van tijd een heel gezellig terras op straat gecreëerd.
Langs het parcours werden kreuk- en deuk-orkest Ut Toeternietoe en Dik d’r Neffe weer betrapt op vele sfeer verhogende taferelen.
Ook tot het Fun-gedeelte kunnen de Supporter van De Mijl en de Loterij gerekend worden, waarmee de organisatie extra inkomsten wil genereren. De uitslag van de loterij kunt u teruglezen elders op deze website (onder kopje Nieuws).

Feesten
U hebt het ongetwijfeld al begrepen: het was wéér een geweldig feest bij De Mijl. Mede dankzij de inzet van de werkploeg, vrijwilligers, andere medewerkers en sponsoren kon het publiek weer genieten. Dank daarvoor.
Wil je het evenement nog eens herbeleven of zien wat je eventueel gemist hebt, 'fiets' dan eens door de foto's (onder het kopje Foto's) op deze website. Met dank aan Mieke Mulder en Kempenfoto.nl.

Ook volgend jaar kan men weer op afspraak bij in de Mijl van Mares. Dus zet alvast agenda: De 58e Mijl is op zaterdag 3 augustus 2019 (de 1e zaterdag na de Tour).
 Mediapartner van de Mijl:

Hoofdsponsoren

Vrienden van de Mijl

Hoevenaars Bestratingen